preloader

مرکز و کلینیک گفتاردرمانی نیک

گفتاردرمانی چیست؟

گفتاردرمانی (speech therapy) یکی از 6 رشته مهم توانبخشی است که به درمان اختلالات دهانی، گفتاری، صوت و بلع می پردازد. رشته گفتاردرمانی دارای دو حیطه گفتاردرمانی کودکان و گفتاردرمانی بزرگسال می باشد. گفتاردرمانگر (Speech therapist) یا پاتولوژیست گفتار و زبان (SLP) به صورت تخصصی به ارزیابی، تشخیص و درمان اختلالات دهانی، زبانی، گفتاری، بلع و هر گونه اختلالی که در توانایی برقراری ارتباط انسان ها از طریق گفتار و زبان مشکل ایجاد کنند می پردازند. گفتاردرمانگران به صورت تخصصی در دانشگاه دروس پزشکی مربوط به عملکردهای مغز که مربوط به تولید اصوات و گفتار هستند را می آموزند و به آنها تسلط کافی پیدا می کنند و بعد از فارغ التحصیلی برای درمان و طبابت کد نظام پزشکی دریافت می کنند. حتما در نظر داشته باشید رشته گفتاردرمانی فقط در دانشگاه های علوم پزشکی تدریس می شوند و به هیچ عنوان آموزش تجربی ندارند. آسیب شناسان گفتار و زبان برای تمام اختلالات گفتاری در تمام سنین از کودکی تا بزرگسالی خدمات گفتاردرمانی را ارائه می کنند. مدت زمان درمان افراد مبتلا به اختلالات گفتار و زبان می تواند کوتاه مدت یا دراز مدت باشد. به این صورت که متناسب با اختلال فرد و شدت آن ،مدت درمان می تواند از چند روز یا هفته تا چند سال متفاوت باشد. کلینیک گفتاردرمانی نیک در غرب تهران یکی از بهترین کلینیک های کاردرمانی و گفتاردرمانی در تهران است که در زمینه درمان اختلالات دهانی، زبانی، گفتاری و کلامی به صورت تخصصی فعالیت می کند. مراجع کنندگانی که نیاز به خدمات گفتاردرمانی و تمرینات گفتاردرمانی دارند اما به هر دلیلی شرایط مراجعه به کلینیک را ندارند می توانند از خدمات گفتاردرمانی در منزل و گفتاردرمانی آنلاین هم برای کودکان و هم برای بزرگسالان استفاده کنند. در کلینیک توانبخشی نیک تعرفه و هزینه گفتاردرمانی طبق تعرفه مصوب نظام پزشکی دریافت می شود. برای مشاوره با بهترین دکتر گفتاردرمانی در تهران در زمینه گفتاردرمانی حضوری و گفتاردرمانی آنلاین و گفتاردرمانی در منزل می توانید به کلینیک گفتاردرمانی نیک که بهترین کلینیک گفتاردرمانی در غرب تهران است مراجعه فرمائید. برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره 09304071002 تماس حاصل فرمائید.

چه کسانی به گفتاردرمانی نیاز دارند:

همه افراد با هر سنی می توانند برای درمان اختلالات دهانی، کلامی و گفتاری به گفتاردرمانی مراجعه کنند. متخصص گفتاردرمانگر بعد از ارزیابی و تشخیص نوع بیماری، تمرینات گفتاردرمانی را در دو حیطه تخصصی گفتاردرمانی کودکان و گفتاردرمانی بزرگسالان به مراجعان در مرکز و یا در منزل ارائه می کند. اما چه افرادی نیاز به گفتاردرمانی دارند. برای آگاهی بیشتر می توانید لیستی که در پایین آورده شده را مطالعه کنید تا با خدمات گفتاردرمانی کودکان و گفتاردرمانی بزرگسالان بیشتر آشنا شوید.

گفتاردرمانی کودکان:

بسیاری از افراد در سنین کودکی دچار اختلالات گفتاری یا تاخیر در گفتار می شوند به همین دلیل نیاز به گفتاردرمانی در کودکی دارند. کودکانی که دچار اختلالاتی مانند اوتیسم، تاخیر گفتاری، فلج مغزی، لکنت، کم شنوایی و … می شوند درمان گفتاردرمانی را باید در سنین کودکی شروع کنند و هر چه گفتاردرمانی برای آنها دیرتر شروع شود شدت اختلال بیشتر خواهد شد و شانس درمان کمتر می شود. کلینیک گفتاردرمانی نیک به صورت تخصصی برای اختلالات گفتاری کودکان خدمات درمانی ارائه می کند.

اختلالاتی که در کودکان نیاز به گفتاردرمانی دارند:

1.اختلالات طیف اوتیسم، آسپرگر، رت:

کودکانی که دچار اختلال اوتیسم می شوند به دلیل آسیبی که در بخشی از مغز آنها ایجاد می شود دچار اختلالات دهانی، زبانی و گفتاری می شوند. بیماری اوتیسم باعث اختلال در مهارت های حسی، حرکتی و ذهنی کودکان می شود و به دنبال این اختلالات، مهارت های گفتاری را تحت تاثیر قرار می دهد به همین دلیل یکی از علامت های اصلی اوتیسم در تشخیص این بیماری اختلالات و تاخیر در گفتار است. بنابراین بعد از اینکه کودک شما تشخیص اوتیسم گرفت حتما باید تحت درمان با کاردرمانی و گفتاردرمانی قرار گیرد زیرا بهترین زمان درمان اوتیسم از 2 سالگی می باشد.

2.تاخیر گفتاری یا تاخیر کلامی:

مهارت های کلامی و گفتاری در این کودکان نسبت به همسالان خود عقب تر می باشد. کودکانی که دچار تاخیر کلامی یا تاخیر گفتاری می شوند معمولا تعداد کلمات کمتری دارند و نمی توانند با کلماتی که یاد گرفتند جمله سازی کنند و بعضا در درک کلام دیگران دچار مشکل می شوند. تاخیر گفتار در کودکان به دلایل مختلفی رخ می دهد از جمله: مصرف سیگار و الکل حین بارداری، مصرف قرصهای ممنوعه حین بارداری، زود به دنیا آمدن، دیر اکسیژن رسیدن به کودک حین تولد، اختلالات ژنتیکی، فقیر بودن محیط کودک، استفاده از موبایل و تلویزیون قبل از 3 سالگی.

3.عقب ماندگی ذهنی و کم توان ذهنی:

زمانی که بهره هوشی یا IQ کودک زیر 70 باشد می گوییم کودک دچار عقب ماندگی ذهنی یا کم توانی ذهنی است. این کودکان بعضی از مهارت های حسی، حرکتی، ذهنی و گفتاری را نمی توانند کسب کنند و بعضی مهارت های دیگر را دیرتر از همسالان خود کسب می کنند. این کودکان برای ایجاد مهارت های حرکتی و ذهنی نیاز به خدمات کاردرمانی دارند و برای ایجاد مهارت های کلامی و گفتاری نیاز به خدمات گفتاردرمانی دارند.

4.آسیب شنوایی و کم شنوایی:

آسیب شنوایی به دلایل مختلفی ایجاد می شود و باعث کم شنوایی از خفیف تا شدید می شود این دلایل شامل: عفونت های گوش داخلی، هایپر بیلی روبین یا زردی، آنوکسی بیش از تولد و مننژیت. البته بعضی از کودکان به دلیل اختلالات ژنتیکی و یا شکل نگرفتن حلزون گوش دچار اختلالات شنوایی می شوند. آسیب شنوایی می تواند یک طرفه باشد و یا دوطرفه. علائم کم شنوایی شامل عدم ایجاد صدا و آواسازی، تاخیر در گفتن کلمات، ناتوانی در جمله سازی، درک پایین در کلام و گفتار دیگران و … می باشد. برای درمان این اختلال و جلوگیری از پیشرفت آن حتما هر چه سریع تر به گفتاردرمانی مراجعه فرمائید.

5.فلج مغزی یا سی پی (CP):

اگر آسیبی به مغز کودکان از بدو تولد تا سن 5 سالگی وارد شود می تواند باعث فلج مغزی در آنها شود. این آسیب در هر ناحیه از مغز ایجاد شود علائم متفاوتی ایجاد می کند اگر در ناحیه آهیانه مغز ایجاد شود باعث اختلالات حرکتی و اسپاسم و سفتی عضلات می شود اگر در ناحیه پیشانی باشد باعث اختلالات شناختی می شود و اگر ناحیه گیجگاهی را درگیر کند باعث اختلالات گفتاری می شود. بیماری فلج مغزی بر اساس اندام هایی که درگیر می کند به 3 نوع تقسیم می شود که اگر یک طرف بدن (دو اندام) دچار آسیب شود همی پلژی گویند، اگر پاها درگیر شوند دای پلژی گویند و در صورتی که هر 4 اندام درگیر شود کوادری پلژی می گوییم. اکثر کودکانی که دچار فلج مغزی می شوند ناحیه مربوط به گفتار در آنها آسیب می بیند و به گفتاردرمانی نیاز شدیدی دارند.

6.اختلال لکنت:

لکنت یک نوع اختلال در روانی و ریتم گفتار است که به دلایل مختلفی در کودکان و بزرگسالان به وجود می آید. لکنت دو نوع دارد نوع اول لکنت نورولوژیک می باشد که به واسطه ی آسیب در مغز و سیستم عصبی به وجود می آید و نوع دیگر لکنت سایکولوژیک می باشد که به واسطه استرس و فشارهای روحی روانی ایجاد می شود. علائم لکنت شامل وقفه ناگهانی در حین گفتن صداها، آواها، کلمات و جملات، تکرار کلمات و جملات، گیر کردن یا قفل شدن فرد حین حرف زدن می باشد. شدت این اختلال در افراد متفاوت است و در بعضی ها شدید و در بعضی ها خفیف می باشد. تنها راه درمان لکنت گفتاردرمانی می باشد و در صورت درمان نشدن و به تاخیر انداختن درمان شدت این اختلال بیشتر خواهد شد. 

7.شکاف کام و شکاف لب:

یکی از نقص های مادرزادی در کودکان شکاف کام و لب می باشد. قسمتی از لب و یا قسمتی از شکاف به درستی تشکیل نمی شود و شکافی در لب یا کام و یا هر دو دیده می شود. این شکاف به دنبال ایجاد آسیب در ناحیه لب ها، فک و دندان ها باعث اختلالات کلامی و گفتاری در کودکان می شود. اما با گفتاردرمانی این اختلال به حداقل می رسد و کودک می تواند گفتاری طبیعی را تجربه کند.

8.اختلالات ژنتیکی مانند سندروم داون:

اختلالات ژنتیکی مانند سندروم داون مهارت های گفتاری را تحت تاثیر قرار می دهند. این کودکان به دلیل آسیب در ناحیه مغزی دچار اختلالات ذهنی می شوند و معمولا از نظر مهارت های حرکتی، ذهنی و گفتاری نسبت به کودکان هم سن خود عقب تر هستند. اگر این کودکان کاردرمانی و گفتاردرمانی نداشته باشند به مرور زمان دچار تاخیر بیشتری می شوند و با بالا رفتن سن یادگیری در آنها کاهش می یابد بنابراین اقدامات لازم در زمینه توانبخشی هر چه زودتر باید برای آنها انجام گیرد.

9.نوزادان نارس با اختلالات مکیدن، جویدن و بلع: (اختلال بلع)

نوزادانی که زودتر از 38 هفتگی به دنیا می آیند ممکن است دچار اختلالاتی در ناحیه دهان شوند. این کودکان به دلیل ضعف در عضلات صورت و دهان در مکیدن، جویدن و بلع عملکرد خوبی ندارند. معمولا مکیدن ضعیفی دارند و در حین قورت دادن، مایعات و غذاها به داخل گلو می پرند و دچار سرفه یا خفگی (آسپیره) می شوند. با تمرینات و ماساژهای گفتاردرمانی این اختلالات به راحتی برطرف می شوند.

10.اختلالات یادگیری (اختلال در خواندن، نوشتن و ریاضیات):

کودکان به دلایل مختلفی مانند اختلالات حسی، فقر محیطی، استفاده بیش از حد از موبایل و تلویزیون، بیش فعالی و نقص توجه تمرکز دچار اختلالات یادگیری می شوند. نیمی از کودکانی که دچار اختلالات یادگیری می شوند به اختلالات گفتاری هم مبتلا هستند. این کودکان برای درمان نیاز به مداخلات همزمان کاردرمانی و گفتاردرمانی دارند که این مداخلات هر چه از سنین پایین تر آغاز شود تاثیر بیشتری دارند و کودک زودتر درمان می شود.

11.اختلالات تولیدی شامل دیزآرتری و آپراکسی:

دو نوع اختلال تولیدکلام و گفتار داریم به نام دیزآرتری و آپراکسی. در دیزآرتری فرد به دلیل ضعف عضلات دهان و صورت به صورت آهسته و منقطع صحبت می کند و معمولا آهنگ گفتار او نامنظم است. در آپراکسی بیمار نمی تواند کلمات را به طور صحیح تولید کند و قسمت هایی از کلمات را تکرار می کند، گفتار روانی ندارد و منقطع صحبت می کند. هر دو نوع بیماری فقط با گفتاردرمانی تخصصی و اصولی قابل درمان هستند.

12.نارسا خوانی (دیس لکسیا) و اختلالات تلفظی:

این اختلال فقط زمانی که فرد شروع به خواندن می کند دیده می شود. این افراد تلاش بسیار زیادی می کنند تا بتوانند متنی را بخوانند و معمولا با سرعت آهسته می خوانند و در درک کلمات و جملاتی که می خوانند دچار مشکل هستند. دچار نقص در ادراک شنیداری و دیداری هستند و باید تحت درمان با کاردرمانی و گفتاردرمانی قرار گیرند.

13.اختلالات عصبی عضلانی (دیستروفی ها و میوپاتی های عضلانی):

علامت اصلی میوپاتی های عضلانی، ضعف و ناتوانی در عضلات بدن می باشد. معمولا در ابتدا عضلات کمر و لگن و عضلات اندام ها دچار ضعف می شوند و در انجام مهارت های حرکتی مانند بلند شدن از حالت نشسته، خم شدن، راه رفتن، از پله پایین و بالا رفتن ناتوان می شوند. با پیشرفت بیماری عضلات تنفسی و عضلات صورت و دهان قدرت خود را از دست می دهند. این افراد برای تقویت عضلات و جلوگیری کردن از پیشرفت بیماری خود نیاز شدیدی به کاردرمانی دارند و همینطور برای تقویت عضلات تنفسی و عضلات صورت و دهان نیاز به گفتاردرمانی دارند.

گفتاردرمانی بزرگسالان:

بزرگسالان و سالمندان هم می توانند از خدمات گفتاردرمانی برای درمان اختلالات گفتاری استفاده کنند. بزرگسالانی که دچار اختلالات و بیماری هایی نظیر لکنت، سکته مغزی، پارکینسون، تومور مغزی، ام اس، سرطان حنجره و … می شوند نیاز به خدمات تخصصی گفتاردرمانی دارند. مثلا فردی که دچار سکته مغزی می شود عضلات ناحیه صورت و دهان فلج می شوند و در بلع و صحبت کردن دچار مشکل می شود که برای برگشت عملکرد عضلات نیاز به گفتاردرمانی دارد یا افرادی که دچار سرطان حنجره می شوند بافت ها، تارهای صوتی و عضلات ناحیه حنجره آسیب می بینند و برای رفع آسیب نیاز به گفتاردرمانی دارند. برای آگاهی بیشتر می توانید لیستی که در پایین آورده شده را مطالعه فرمائید تا با خدمات گفتاردرمانی بزرگسالان بیشتر آشنا شوید.

اختلالات گفتاری در بزرگسالان که نیاز به گفتاردرمانی دارند:

1.سکته مغزی

2.ضربه مغزی و آسیب های تروماتیک مغزی

3.تومور و توده مغزی

4.پارکینسون

5.اختلالات عصبی عضلانی (دیستروفی ها و میوپاتی های عضلانی)

6.ام اس، اس ام ای، ای ال اس

7.انواع اختلالات صوتی

8.تومورها و سرطان حنجره

9.اختلالات بلع

10.اختلالات حسی در ناحیه صورت و دهان

11.ضعف عضلات صورت (آبریزش دهانی)

12.اختلال لکنت

13.اختلال دیزآرتری

14.اختلال آپراکسی

15.اختلال آفازی

تمرینات گفتاردرمانی:

تمرینات گفتاردرمانی نقش بسیار مهمی در درمان اختلالات گفتاری کودکان و بزرگسالان دارند به همین دلیل این تمرینات حتما باید توسط متخصص گفتاردرمانگر انجام شوند در غیر اینصورت آسیب های جبران ناپذیری به بیمار وارد می شود. در اینجا چند نمونه تمرینات گفتاردرمانی که در منزل می توانید انجام دهید را برای شما به اختصار آورده ایم

1.توضیح دادن کارهایی که انجام می دهید:

هر کاری که انجام می دهید در طول روز همراه با توضیح دادن آن باشد مثلا در حین تمیز کردن خانه بگویید الان دارم خانه را جارو می زنم یا خانه را مرتب می کنم و همینطور در حین ماشین بازی کردن با کودک بگویید ماشین را اینجا پارک می کنم.

2.صداها، آواها و کلمات را تکرار کنید:

تا جایی که می توانید صداهای مختلفی از خود در بیاورید و کلمات را تکرار کنید تا کودک به دهان شما نگاه کند و مثل شما تکرار کند.

3.صحبت کردن با سرعت آرام و آهسته:

هر چه آرام تر و شمرده تر با کودک صحبت کنید، کودک بهتر متوجه کلام شما می شود و پردازش شنیداری کودک رشد بیشتری می کند و بهتر می تواند کلمات را از شما تقلید کند.

4.از جملات ساده استفاده کنید:

از کلمات کمتری در جمله استفاده کنید و تا جای ممکن جملات ساده به کار ببرید مثلا به جای اینکه بگویید: (بلند شو و توپ را از اتاقت بیار) 

بگویید: (توپ را بیار)

5.صدای اسباب بازی ها و حیوانات را در آورید:

مثلا حین بازی کردن با ماشین قان قان کنید یا حین بازی با قطار هو هو چی چی کنید و همینطور صدای حیوانات را دربیاورید مثلا بگویید بعبعی چی میگه بع بع.

6.تمرینات تقلیدی:

حرکات زیر را در ناحیه دهان انجام دهید تا او تکرار کند:

-دهان را باز و بسته کنید

-زبان را به دندان های بالا و پایین بزنید و زبان را داخل دهان جمع کنید و به بیرون دهان ببرید.

-غنچه کردن لب ها و دایره ای کردن لب ها.

-با لب های باز دندان ها را روی هم قرار دهد.

7.تمرینات تنفسی:

-تنفس دیافراگمی یعنی دم و بازدم های عمیق طوری که شکم و سینه حرکت کند 

-فوت کردن شمع و باد کردن بادکنک

-حبس کردن نفس 

تمرینات بالا با اهداف زیر انجام می شود:

1.تقویت عضلات ناحیه گلو حنجره و دهان

2.تعدیل تون عضلات مربوط اعمال بلع، گفتار و زبان

3.تولید اصوات، کلمات و جملات

4.تقویت و بهبود توجه و تمرکز

5.تقویت مهارت های ارتباطی و تعاملی با دیگران

گفتاردرمانی آنلاین:

گفتاردرمانی آنلاین یکی از خدمات نوین گفتاردرمانی است که به لطف پیشرفت تکنولوژی و ابزارهای ارتباطی به وجود آمده است. بسیاری از مراجعان به دلایل مختلف مانند دوری راه و نوع بیماری توانایی مراجعه کردن به کلینیک را ندارند به همین دلیل می توانند از خدمات گفتاردرمانی آنلاین استفاده کنند. یکی از خدمات کلینیک توانبخشی نیک، گفتاردرمانی آنلاین می باشد. در این روش گفتاردرمان از طریق شبکه های اجتماعی گوشی یا لپ تاپ بیمار را ارزیابی می کند و تمرینات گفتاردرمانی را از همین طریق با مراجع انجام می دهد و برای نتیجه گیری بهتر لازم است هر چند ماه یک بار مراجع به صورت حضوری توسط متخصص گفتاردرمانگر ارزیابی شود تا میزان پیشرفت او مشخص شود.

گفتاردرمانی در منزل:

گفتاردرمانی در منزل مانند گفتاردرمانی آنلاین در کلینیک انجام نمی شود. بعضی از مراجعان توانایی آمدن به کلینیک را ندارند و ترجیح می دهند از خدمات گفتاردرمانی در منزل استفاده کنند. در این روش گفتاردرمانگر بیمار را در منزل به طور کامل بررسی و ارزیابی می کند و تمرینات گفتاردرمانی را در منزل با بیمار انجام می دهد. گفتاردرمانی در منزل هم برای کودکان و هم برای بزرگسالانی که نمی توانند به مرکز مراجعه کنند مناسب است. در نظر داشته باشید که هزینه و تعرفه گفتاردرمانی در منزل با ویزیت گفتاردرمانی در کلینیک متفاوت است. کلینیک توانبخشی نیک خدمات گفتاردرمانی در منزل را به صورت تخصصی برای همه مراجعان در همه نقاط تهران ارائه می کند.

مجهزترین و بهترین مرکز و کلینیک گفتاردرمانی:

کلینیک های گفتاردرمانی و کاردرمانی بسیاری در تهران وجود دارند اما فقط تعداد کمی از این مراکز بهترین خدمات را در اختیار مراجعان قرار می دهند. اما چه ویژگی هایی باعث می شوند که یک کلینیک جزو مجهزترین و بهترین کلینیک توانبخشی باشد. چند مورد از ویژگی های بهترین کلینیک گفتاردرمانی:

1.دارای تیم درمان حرفه ای و با تجربه که زیر نظر نظام پزشکی طبابت می کنند.

2.داشتن تجهیزات مدرن و فضای مناسب کلینیک برای درمان

3.مسیر مناسب مرکز و دسترسی داشتن به وسایل حمل و نقل عمومی

4.داشتن بخش های تخصصی برای کودکان و بزرگسالان

هر کلینیک باید این ویژگی ها را دارا باشد تا جزو بهترین کلینیک گفتاردرمانی و کاردرمانی قرار گیرد. کلینیک گفتاردرمانی نیک در منطقه غرب تهران جزو بهترین کلینیک های توانبخشی می باشد که تمام خدمات گفتاردرمانی اعم از گفتاردرمانی کودکان، گفتاردرمانی بزرگسالان، گفتاردرمانی آنلاین و گفتاردرمانی در منزل را برای مراجعان ارائه می کند.

کلینیک کاردرمانی و گفتاردرمانی نیک

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کریمی کلینیک نیک

دختر من تشخیص اتیسم داشت و کلینیک نیک با درمانگران فوق العاده ای که دارد باعث پیشرفت بسیار زیادی در دختر من شدند

مقصودی کلینیک نیک

پسر من بیش فعال بود و نقص توجه داشت که با کمک کلینیک نیک تا حدی زیادی مشکلش حل شد و الان کلاس چهارم هستش خیلی ممنونم از زحماتتون

متوسلیان کلینیک نیک

سلام و خسته نباشید خدمت کلینیک نیک ممنون بابت تمام زحماتی که برای پسر من کشیدید،من پسرمو با تشخیص اختلال حسی و نقص توجه به کلینیک نیک بردم و با زحمات کاردرمانگر و گفتاردرمانگر کلینیک نیک مشکلاتش برطرف شد

رضایی کلینیک نیک

دخترم تاخیر رشدی داشت 2 سال زیر نظر کادر درمان کلینیک نیک بود خدا رو شکر الان خیلی عالی شده

اسدی کلینیک نیک

ممنون از روش درمان بسیار عالیتون پسرم کلاس دوم بود و اختلال یادگیری داشت بعد از گذشت 6 ماه کاملا درمان شد

نیک فرد کلینیک نیک

واقعا بهترین کلینیک توانبخشی تهران هستید. تشخیص بسیار عالی

خدمات کاردرمانی

خدمات گفتاردرمانی